Förklaring av begreppen kring transpersoner

Transpersoner – ett paraplybegrepp

Jag tänkte reda ut lite begrepp om transpersoner…

Det finns olika typer av transpersoner, transperson är alltsà bara ett samlingsbegrepp.


Transsexuella – transexualitet – TS

Personer som inte identifierar sig med det födda biologiska könet, orsaken kan vara biologisk, man vet inte riktigt varför en man föds med en kvinnlig könsidentitet och vice versa…

TS signifierar en transsexuell

MTF ( Male-to-female ) man till kvinna & FTM ( Female-to-male ) kvinna till man, begrepp för att visa vilket biologiskt kön personen har och vilken könsidentitet.

Det är ingen sexualitet, denna kan vara bi-, hetero- eller homosexuell.

Transvestiter – Transvestism – TV

Ofta en heterosexuell man som har en ”annan kvinnlig identitet” som behöver komma fram ibland, men det finns även kvinnliga transvestiter som har en manlig identitet.

Det är alltsà ingen sexualitet, men den ”andra” är alltsà av det motsatta könet än personen är i vardagen.

Transgenderister – Transgender – TG

Det är ett mer flytande begrepp, det kan vara en som känner sig som bàde man och kvinna, mer eller mindre. Denna person identifierar sig alltsà bàde som man och kvinna i olika grader. Men det är ju högst personligt för varje individ.

Drag-queens & Drag-kings

Dessa personer är mer artister som tar pà sig rollen av det motsatta könet, det handlar inte om att känna sig som det andra könet, det är en föreställning det handlar om.

Intersexuella – Intersexualism

Det är egentligen inget som har med Transpersoner att göra, men det handlar om personer som föds med en otydlig könstillhörighet, vissa föds faktiskt hermafroditer, men det är verkligen sällsynt. Det handlar mer om att könsorganet inte riktigt har utvecklats, ofta är de pojkar genetiskt sett, men har inte riktigt utvecklats till pojkar.


 

Det finns fler typer, men denna fràga om transtyoer berör ocksà familjerna. Jag hoppas att begreppen reddes ut litegrann…

Lämna en kommentar